Sunday, October 16, 2011

Patah Hati


Masa mula-mula ambil jurusan yang saya belajar sekarang,saya sering ting tong.
Sebab saya tak suka politik.
Teori-teorinya,tokohnya,aduii..memang bisa membuatkan saya jatuh.. 
Sehinggakan saya pernah bertanya pada senior,
Kenapa,kenapa dan kenapa mesti belajar tentang politik?

Jawab senior saya tue senang aje,

"Kehidupan kita sebenarnya adalah satu politik juga..sebab ada pemerintah dan rakyat.Maksudnya,kita adalah hamba Allah dan Dia juga adalah pemerintah kita.Malah,azan juga satu entiti politik.."

Kemudian,saya tanya lagi pada hamba Allah yang lain.
Dia pun sama.Beri jawapan yang buat saya think banyak kali,

"Ibaratkan ada kawan atau keluarga kita menghidap penyakit hodgkin's lymphoma.Mesti kita hendak tahu lebih lanjut kan tentang penyakit tue?macam tue la sebabnya kita perlu belajar tentang politik.."

Dia explain macam tue,membuatkan saya tertanya,apa itu penyakit hodgkin's lymphoma?Saya minta tolong encik google meng explain kan pada saya..huhu.

Alhamdulilah,sekarang saya sudah tidak kepeningan lagi..yeahh..
InsyaAllah,sudah boleh mengatur langkah perlahan-lahan dalam bidang ini..

Tentang penyakit hodgkin's lymphoma diatas tue,saya selalu melawat blog ini.
Sangat memberi inspirasi dan mengingatkan saya yang sering leka ini..

Ada insan yang lebih payah dari kita..
Walaupun dia sakit,tetapi dia sangat tabah.

Jemputlah baca.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Mas Afzal.

5 comments:

ur ex-rumate said...

assalamualaikum husna.... al-fatihah buat allahyarham mas afzal, kju br je th smlm stlh dh lm xbukak blog beliau, menitis airmata kju, tkejut sgt2.... smg beliau ditmptkan di kalangan org yg soleh, aminnn..... bl kju igt2 blk, husna ke yg knlkn beliau kat kju?

~ Nur Amira~ said...

salam kak..
patah hati,jgn tersungkur mati...
jgn leburkan mimpi...

u can get lots of advantges thru intaff insyaAllah.it doesnt impossible dat it is u who will make d improvement in Islam.int affairs between brothers n sisters in Islam.nti kak husna blh sbarkan islam at int level,insyaAllah..

cuma kte ni msih ttanya2,ape la int business blh sumbang unt islam..

i know how to talk,but im olways fail in explaining it to myself.help me kak.=(

Anonymous said...

ALLAH ada perancanganNYA utk kita semua~ dan perancanganNYA adalah yg TERBAIK dan SEMPURNA..

Anonymous said...

ALLAH ada perancanganNYA utk kita semua~ dan perancanganNYA adalah yg TERBAIK dan SEMPURNA..

Husna said...

Kak Jue: Waalaikumusalam w.b.t
Allahyarham meninggal dunia pada 10/12 tahun lepas.Kalau husna tak silap tarikhnya.Husna pun mula2 terkejut juga,kak.sejak dari tue,husna selalu baca blog arwah.mama dia yang selalu update.banyak kali baca,banyak kali menangis,kak.

Amira:Ye,terima kasih adikku.untuk course mira,boleh kaitkan dengan biz cara Islam kan.mesti mira ada banyak belajar tentang kapitalis.kmudian,compare kan dengan cara Islam yang suci ini.InsyaAllah.

Annonymus:syukran untuk nasihat itu..:)