Sunday, October 9, 2011

Tak Pernah Keseorangan.









“Kak Husna,nanti update lah blog akak.Masih entri back for good lagi ea?”Amira menyoal saya malam tadi.

"ha'ah la Mira.Akak tengah cari idea..hehe.."jawapan klise.
Kami cik-cik muslimat baru selesai membuat liqa’.

“Kami tak tahu bab IT nie..lagi-lagi pasal blog” Yana menambah.

“Haa,tanya Kak Husna.Dia tahu,Kak Yana..”Amira menambah.

Alamak!mana ada..!

Alahai,saya senyum.Tak tahu nak cakap apa.Sebab saya pun tak berapa mahir.Tengah bertatih lagi.hehe.

Di hari yang lain.

“Husna,blog awak best.Kalau saya blogwalking,mesti saya buka blog awak..”

“Shh..Asma.Jangan cakap macam tue.Saya malu.Siapalah saya..”

Ya,saya tiada apa-apa tanpa Dia.Kekasih agung saya itu lebih layak mendapat pujian.

Saya tak sedar sebenarnya blog ini menjadi bacaan kawan-kawan.Ya Allah,jauhkanlah perasaan riak,ujub dan takbur.Saya tak berniat begitu.

Sebenarnya,bila kita menulis,lagi berat tanggungjawab yang dipikul,dikendong.Sebabnya,apa yang kita tulis itu,kita kena LAKSANAKAN DAHULU.Baru orang lain boleh buat.

Contohnya,kalau kita memperkatakan mengenai sifat mahmudah yang awesome,kita kena ber’mahmudah’ dahulu.Sungguh.

Actions speak louder than words.

Kejap lagi saya bertukar menjadi Hulk,mesti ada orang kata,

“Aik,Husna itu sihat ke idak?”..hehe..

Cakap tak serupa bikin,kata orang.Benda yang paling saya takut,risau,gusar.

Melangkah sebatu dalam blog,ia banyak menyedarkan saya.Setiap apa yang saya  lihat,saya akan tulis.Sebab itu nama blog saya,from my view.

Kerana dari view itu lah saya memerhati,kenapa jadi begitu.Kenapa,mengapa dan apa resolusinya.Saya tak layak untuk menghakimi orang,sebab saya tahu saya pun kadang-kadang sama dengan mereka.Keturunan yang sama,jenis yang sama.Jadi,kenapa perlu saya mengkritik dan menjatuhkan hukuman sewenang-wenangnya?

Teringat emak pernah berpesan,

Siapa kita untuk marah pada orang,benci pada orang.Kita semua sama.Keluar ke dunia dari tempat yang sama.Itu pun kadang-kadang eksyen lagi.

Aduhaii..sentap!

Menulis blog adalah satu cara saya merenung diri.Perkara-perkara yang berlaku,barangkali bisa menjadi teladan buat saya di masa hadapan.InsyaAllah.

Merenung ciptaan Allah,saya cuba kaitkan ia dengan kehidupan yang sekejap ini.Matahari yang terbenam,burung yang berkicauan,titisan hujan yang turun,siang dan malam,semuanya ada hikmah yang tersendiri.

Allah tidak menjadikan ia sia-sia.Percayalah.

Teringin  menjadi golongan Ulul Albab.Seperti yang terkandung dalam surah Ali Imran,ayat 190.

Untuk menyeru dengan kata-kata,mungkin suara ini tak didengari kadang kala.Maka,dengan tulisanlah saya menukilkan apa yang saya rasa.

Kerana saya tahu,bila saya memandang langit yang kebiruan,saya tak keseorangan.Dia setia menemani saya sehingga ke akhir hayat.

Keluarga,kawan-kawan..
Doakanlah saya berjaya dan mendapat keredhaanNya dunia dan akhirat.

3 comments:

~ Nur Amira~ said...

tak pernah keseorgn,bcoz He sent us beautiful fwenship call ukhuwah.

sy syg kakak2,sy syg shbt2..
insyaAllah hy krn Dia..=)

a silent reader.. said...

kenangan bersama SM akan ttp kekal d sanubari~ UKHWAH FILLAH WALILLAH..

Husna said...

Amira dan Cik Pembaca senyap2an:InsyaAllah,ukhuwah fillah abadan abada..:)